Directie

Harrie Wijenberg (dirigent)

                      

Harrie Wijenberg is geboren en getogen in Heer op 5 november 1964. Al jong kwam hij in aanraking met muziek en wel bij de koninklijk erkende Harmonie Heer Vooruit en later bij het Koninklijk St.Ceciliakoor in Heer.

Al tijdens zijn studie aan het conservatorium van Maastricht (1982-1989) stond hij als dirigent voor diverse koren en orkesten, o.a. Jongerenkoor Papillon in Maastricht, Jongerenkoor Amby, Gemengd Kerkelijk Zangkoor St. Anna Maastricht, Harmonie Kunst door Oefening Maastricht, Harmonie Meerssen.

Hij kreeg van de volgende docenten les: Piet Kingma, Peter Steyvers, Hans Kuypers, Jo Conjaerts, Sef Pijpers en Ger Buitenhuis.

In 1991 voltooide hij zijn studie en legde zich volledig toe op het dirigeren en lesgeven.

Naast de directieopleiding heeft Harrie ook zijn diploma voor docerend musicus hobo behaald. Als hoboïst speelde hij in diverse beroeps- en amateurorkesten waaronder de Marinierskapel der Koninklijke Marine, LSO, Philharmonie Bocholtz en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden.

Hij dirigeerde verschillende orkesten waaronder Harmonie Meerssen, Harmonie KDO Maastricht en de Koninklijke Fanfare St.Cecilia Kanne.

In 2012 volgde een aanstelling als chef-dirigent van het Fanfare Korps Nationale Reserve, 1 van de 4 landmacht-orkesten in Nederland. Momenteel is hij dirigent van Gemengde Zangvereniging Crescendo Amby, Gemengde Zangvereniging Eendracht Sibbe-Ijzeren en Koninklijke Fanfare St.Cecilia Kanne.

Naast muziek heeft hij diverse functies bekleed, momenteel is hij werkzaam als rayonleider binnen de Facilicom Group en is hij pelotonscommandant binnen de Nationale Reserve.

Sinds 2009 is Harrie vaste dirigent bij Crescendo. 


Mariëlle Frijns (pianiste en tweede dirigent)

De Kerkraadse Mariëlle Frijns koos op twaalfjarige leeftijd ervoor haar liefde voor de piano verder centraal te stellen in haar leven. Op dat moment kwam zij onder de hoede van de conservatoriumpedagoog Jo Dusseldorp. Haar eerste jaren als student aan het Maastrichtse Conservatorium studeerde ze bij de pianiste Tilly Keessen. Deze fase sloot Mariëlle af met haar diploma voor Docerend Musicus. Aansluitend vervolgde zij haar opleiding bij de Poolse pianopedagoge Barbara Grajewska en behaalde haar diploma voor Uitvoerend Musicus “met onderscheiding”. Dankzij de toekenning van een studiebeurs van het Dorrie Stoop Fonds kon zij haar studie vervolgen bij de concertpianist Levente Kende in Antwerpen. Haar hart lag inmiddels bij de Kamermuziek en Liedbegeleiding en met deze specialisatie sloot zij dan ook haar conservatoriumopleiding eveneens “met onderscheiding” af. Verder volgde Mariëlle masterclasses bij nationaal en internationaal bekende pianisten als Rudolf Janssen, Peter Donohoe, Semjon Skigin, Tan Crone en bij het pianoduo Volker en Hans-Peter Stenzel. Mariëlle Frijns concerteert graag samen met solisten, waaronder Kelly God, Angelina Ruzzafante, Carla Maffioletti en Antonia van der Beesen. Vocale en instrumentale solisten weten de weg naar Mariëlle als pianorepetitor en coach ook te vinden bij het instuderen van en het voorbereiden op liedrecitals, opera’s, instrumentale uitvoeringen en concerten. Als pianocoach heeft zij een pianolespraktijk en geeft zij met veel plezier les aan zowel kinderen alsook volwassenen. Steeds op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen speelt zij regelmatig in diverse kamermuziekensembles en is zij als vaste pianiste/repetitor verbonden aan meerdere koren. Zij geeft concerten in binnen- en buitenland en verleende haar medewerking aan diverse CD-opnames. Sinds 1994 is Mariëlle vaste pianiste bij Crescendo.