Geschiedenis

Het was 1953 dat bij een zevental heren binnen de Ambyer Buurtvereniging ‘Eendracht maakt macht’ de gedachte opkwam om de Kerstnachtmis met zang op te luisteren.
Hiermee was Crescendo geboren.

Aanvankelijk was Crescendo een mannenkoor, maar spoedig waren ook dames welkom en daarna alle bewoners van Amby, dus niet alleen leden van de buurtvereniging. Er werd vanaf de start van de vereniging intensief geoefend en natuurlijk ook aan concoursen meegedaan. Het vroege succesvolle repertoire bestond uit revues en operettes. Er werd echter ook opgetreden tijdens de jaarlijkse dodenherdenking in Amby bij het monument van gevallenen; niet alleen werd er dan gezongen maar ook werden passende teksten voorgedragen.
Vaak werd in die tijd opgetreden met andere koren uit plaatsen uit de omgeving. Het repertoire werd in die jaren uitgebreid met kerkmuziek zoals met Russisch Byzantijnse kerkmuziek. Ook werden meer en meer profane liederen ingestudeerd en met succes uitgevoerd in Amby en elders.
Rond 1978, in het kader van het zilveren jubileum, waren er veel belangrijke initiatieven. Zo werden in die periode de MUZA-koren avonden georganiseerd, zang voor de Ambyer bevolking. Het koor ging in die tijd frequent op reis voor deelname aan buitenlandse concerten zoals die in Brugge en Koblenz. Niet alleen mooie concerten maar zeker ook onderling erg gezellig!
Het spreekt voor zich dat de Crescendo koorleden in die tijd een mooi uniform kregen, versierd met een fraai koorinsigne. Met een eigen Crescendo-vlag, geborduurd door de moeder van een voormalige voorzitter werd de presentatie van het trotse koor op concerten en naar de buitenwereld optimaal gemaakt.
Rond deze jaren kwam het zangkoor tot grote prestaties. Stabat Mater van Rossini en stukken uit Tchaikovski’s opera Jevgeni Onigin werden samen met andere koren en solisten met veel succes opgevoerd. Het is dan ook geen wonder dat in 1993 naar aanleiding van het 40-jarig bestaan gekomen werd tot een indrukwekkend concert in het Theater aan Het Vrijthof, samen met het Limburgs Symfonie orkest en meerdere solisten. Het werd een onvergetelijk succes, een hoogtepunt in het bestaan van Crescendo.
Met de komst van jongere dirigenten werden ook nieuwe wegen ingeslagen en nieuwere repertoires gekozen. Zo werden vanaf de jaren negentig de moderne en populaire stukken uit de musicals Miss Saigon en de Phantom of the Opera na veel oefenen met veel plezier opgevoerd.
Het 50-jarig bestaan van dit koor (1953) werd gevierd met een schitterend concert in de Walburgakerk. Aan dit concert ging een lange voorbereiding en veel oefenen vooraf. Na afloop van het concert, waarin diverse solisten optraden, ging het koor, voorafgegaan door de Harmonie, naar de Amyerhoof voor een drukbezochte receptie. Een vrolijke viering van dit mooie jubileum waar de hele Ambyer gemeenschap trots op was.
Het koor bestaat nu al ruim 60 jaar in deze gemeenschap en bij het 60-jarig bestaansfeest werd in 2013 een heel uitgebreid en mooi muziek- en zangprogramma aan de bevolking van Amby geschonken. Het was een concert met ‘Liederen uit de hele wereld’. Niet voor niets heette het ‘Een muzikale reis om de wereld’. Een volle Walburgakerk luisterde naar een aaneenschakeling van muziek uit alle werelddelen gezongen door een enthousiast Crescendo.
Het spreekt voor zich dat in de loop der tijd heel wat dirigenten hun opwachting bij het koor hebben gemaakt. Allemaal opvallende dirigenten met nieuwe ideeën passend bij een andere tijd en allemaal opvallende persoonlijkheden die ieder op hun eigen manier ons koor tot grote hoogte wisten te brengen. Vanaf de eerste dirigent, de gedreven André Lardinois (1953) tot de huidige dirigent Harrie Wijenberg. Van de vroegere pianist
Phil Janssen tot de huidige pianiste Mariëlle Frijns. Zij verdienen allemaal onze dank en waardering.
Ondertussen gaat het koor gewoon door; van optredens in diverseverzorgingshuizen tot opluistering van kerkdiensten in Amby en elders. Van jaarlijkse concerten in het gemeenschapshuis Amyerhoof, tot optredens tijdens manifestaties in Maastricht en verder in het land.
En dat alles onder het motto: Zingen maakt vrolijk.